Mátyás Szabolcs (2022): Magyar talentumok a Nobel-díj közelében.: M.Sz. és társa, Debrecen, 263 oldal - Győri, Ferenc (Közép-Európai Közlemények, 2023)
A cikk Dr. Mátyás Szabolcs Magyar talentumok a Nobel-díj közelében c. könyvének recenziója. A szerző érdeme, hogy újszerű kultúrtörténeti megközelítésével párhuzamosan, tovább ápolja a hazai geográfiában gyökeret vert talentumföldrajzi hagyományokat. A „nagy emberek nagy teljesítményeinek” létrejöttét ugyanis a hagyományos megközelítéseken túl, földrajzi dimenziókban is érdemes megvizsgálnunk. A könyv teljes terjedelmében fényképekkel, táblázatokkal, térképekkel gazdagon illusztrált, a benne foglalt ismeretanyag módfelett nagy. Stílusa, nyelvezete rutinos íróra vall. A kutatói és írói kvalitásait ismét bizonyító Dr. Mátyás Szabolcs könyvét elsősorban azok számára ajánlom, akik tisztelik nagy elődeink szellemi hagyatékát, a magyar tudomány és kultúra eredményeit, egyúttal kedvelik a kultúrtörténet, illetve a geográfia különleges megközelítéseit, fejezeteit, vagy csak egyszerűen fogékonyak az új tudás megszerzésére.