Tervek a galíciai határ kiigazítására 1941-1942-ben - Olasz, Lajos (Közép-Európai Közlemények, 2023)
In September 1941, the Hungarian military leadership proposed to the Germans the adjustment of the border line between Kárpátalja (Subcarpathian Ruthenia) and Galicia, the annexation of a narrow border strip to Hungary. He argued that this way is easier to prevent illegal migration, including the return of the Jewish population who came from Galicia and was then deported back there. On the other hand, border protection would be strengthened in case a Ukrainian state were to be established in Galicia. Hitler agreed to hand over the territory in exchange for the participation of Hungarian troops in the war. However, the various German authorities, the General-Government, the SS, the Reich Security Main Office, the Ministry of the Occupied Eastern Territories, did not want to hand over this economically valuable area. During the negotiations, they tried to persuade the Hungarians to voluntarily renounce the border adjustment. In fact, the Hungarian government did not want this area either, because it was outside the borders of the Sate of Saint Stephen. Therefore, he postponed the continuation of negotiations until the end of the war. 1941 szeptemberében a magyar katonai vezetés javaslatot tett a németeknek a Kárpátalja és Galícia közötti határvonal kiigazítására, egy keskeny határmenti sáv Magyarországhoz csatolására. Azzal érvelt, hogy így könnyebb volt megakadályozni az illegális migrációt, ezen belül a Galíciából érkezett, majd oda visszatoloncolt zsidó lakosság visszatérését. Másrészt, így erősödhet a határvédelem, arra az esetre, ha Galíciában egy ukrán állam jönne létre. Hitler beleegyezett a terület átadásába, a magyar csapatok háborús részvételéért cserébe. A különböző német hatóságok, a Főkormányzóság, az SS, a Biztonsági Főhivatal, a Megszállt Keleti Területek Minisztériuma viszont nem akarták átadni ezt a gazdaságilag értékes területet. A tárgyalások során igyekeztek rávenni a magyarokat, hogy önként mondjanak le a határkiigazításról. Valójában a magyar kormány sem akarta ezt a területet, mert kívül esett a Szent István-i határokon. Ezért a tárgyalások folytatását a háború végére halasztotta.