Babucs Zoltán: Hazatért Nagyvárad! (1940. szeptember 6.) Heraldika Kiadó, Budapest, 2020. 175 p. : RECENZIÓ - Kása, Csaba (Közép-Európai Közlemények, 2020)
Románia visszaadta az Oroszországtól elvett Besszarábiát, a magyar kormány Erdély esetében is elérkezettnek látta az időt a trianoni igazságtalanság helyrehozatalára. Turnu Severinben (Szörényvár) Romániával tárgyalás kezdődött a kérdésben, de megszakadt. A magyar kormány ekkor úgy döntött, hogy fegyverrel szerez érvényt igazának. A berlini román követ időközben kormánya nevében német-olasz döntőbíráskodást kért. A tengelyhatalmak nem akartak háborút a két ország között, így 1940. augusztus 30-án megszületett a második bécsi döntés, amely értelmében partiumi, észak-erdélyi területek és Székelyföld, összesen 43.492 km2, 1.344.000 magyar, 1.069.000 román és 47.000 német lakossal visszatérhetett a Magyar Szent Korona fennhatósága alá