AZ ARADI ELLENFORRADALMI KORMÁNY TÖRTÉNETÉHEZ - Péter, Miklós (Közép-Európai Közlemények, 2020)
Az aradi ellenforradalmi kormány néhány napos működésének legfőbb eredménye az volt, hogy a magyarországi és az emigráns forradalomellenes csoportoknak bizonyítani tudta, hogy létezik a magyar állam területén antikommunista politikai potenciál. A gróf Károlyi Gyula vezette, 1919. május 5-én francia támogatással megalakult ellenforradalmi kabinet legfontosabb intézkedése a tanácsköztársaság által alkotott jogszabályok hatályon kívül helyezése volt. A kormány lokális (aradi és temesvári), dualizmuskori politikusokból, közigazgatási vezetőkből és közéleti emberekből állott, akik között szabadelvűek és függetlenségi pártiak egyaránt jelen voltak. Fontos megemlíteni, hogy az aradi kormányt – a későbbi szegedi ellenforradalmi kormányokkal együtt – Friedrich István miniszterelnök legális kabinetnek ismerte el, tagjait pedig miniszternek tekintette. A tanulmány forrása Paál Jób újságíró és Barabás Béla, az aradi kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere emlékirata volt.