A tripoláris világrend - az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország és Kína gazdasági és kereskedelmi kapcsolatai: THE TRIPOLAR WORLD ORDER – ECONOMIC AND TRADE RELATIONS BETWEEN THE UNITED STATES OF AMERICA, RUSSIA AND CHINA - Fejős, Bence (Közép-Európai Közlemények, 2021)
A 20. század második felének bipoláris hatalma struktúráját (Amerikai Egyesült Államok versus Szovjetunió) követően a 21.században a két hagyományos nagyhatalom mellett egy újabb globális geopolitikai és geoökonómiai nagyhatalom is megjelent Kína gazdasági és katonai előtörésével. Az Amerikai Egyesült Államok vezető szerepe ugyanakkor (egyelőre) megkérdőjelezhetetlen, de Kína gazdaságilag tíz éven belül beérheti, Oroszország ásványkincs vagyona (földgáz, kőolaj) pedig függőségét jelent számos gazdasági hatalom számára. A három globális geopolitikai hatalom egymás közötti, bilaterális gazdasági és kereskedelmi kapcsolatai az elmúlt évtizedben nagyon heterogén módon alakultak: az amerikai-orosz relációban lineárisan csökkenő, az amerikai-kínai relációban jelentősen növekvő, majd a kereskedelmi háborúnak köszönhetően (talán átmenetileg) megtorpanó és csökkenő, az orosz-kínai relációban pedig folyamatosan növekvő trend figyelhető meg az elmúlt évtizedben. Az Oroszország által életre hívott gazdasági és kereskedelmi kezdeményezés a Szovjetunió felbomlását követő integrációs törekvések folytatása, az Eurázsiai Gazdasági Unió az elmúlt öt évben sikereket tud felmutatni, azonban már rövid távon is jelentős kihívásokkal néz szembe és kérdéses a további fejlődése. Előre tekintve új globális kockázati tényezők jelentek meg, melyek közül a legaktuálisabb és legnagyobb hatású a koronavírus járvány világszintű megjelenése és elterjedése. A globális szereplők egészségügyi és gazdasági járvány adott válasz lépései mind sebességet, mind mélységet tekintve heterogén képet mutatnak. Kérdés, hogy a jelenleg még mélyülő globális gazdasági válság a nemzetállamok szerepét fogja-e felerősíteni vagy új szövetségek jönnek létre a világban. Izgalmas, fordulatokkal teli évek következnek a globális geopolitikai színtéren, ahol a status quo megváltozása várható, új hatalmi központok jöhetnek létre, régi szövetségi rendszerek szűnhetnek meg illetve újak alakulhatnak ki, melyek a jelenlegi tripoláris világrendet alapjaiban változtathatják meg. Following the structure of bipolar power in the second half of the 20th century (United States versus the Soviet Union), in the 21st century, in addition to the two traditional superpowers, another global geopolitical and geoeconomic superpower emerged with the economic and military outbreak of China. At the same time, the leadership of the United States of America (for the time being) is unquestionable, but China can reach the nominal GDP of the US within ten years and still many economic powers depend on Russia's mineral wealth (natural gas, oil). Bilateral economic and trade relations between the three global geopolitical powers have evolved in a very heterogeneous manner over the last decade: linearly declining in the US-Russian relationship, significantly increasing in the US-China relationship, and then (possibly temporarily) due to the trade war stagnant and declining, and the Russian-Chinese relationship has been steadily increasing over the last decade. The economic and trade initiative launched by Russia is a continuation of the integration efforts following the dissolution of the Soviet Union, and the Eurasian Economic Union has been successful over the last five years, but it faces significant challenges in the short term and its further development is questionable. Looking ahead, new global risk factors have emerged, the most relevant and influential of which is the global emergence and spread of the coronavirus epidemic. The response of global actors to the health and economic epidemic shows a heterogeneous picture in terms of both speed and depth. The question is whether the global economic crisis, which is currently deepening, will strengthen the role of nation-states or create new alliances in the world. Exciting, turbulent years will follow on the global geopolitical scene, where the status quo is expected to change, new centers of power may emerge, old federal systems may disband, and new ones may be formed that can fundamentally change the current tripolar world order.