Kínai működőtőke befektetések a válság után: CHINESE FOREIGN DIRECT INVESTMENT AFTER THE CRISIS - Eszes, Dorottya (Közép-Európai Közlemények, 2020)
A 21. században a katonai hatalom egyre kisebb szerepet játszik a geopolitikai célok elérésében, helyébe a gazdasági és pénzügyi eszközök kerülnek. Kína gazdasága jelentősen megváltozott az elmúlt években, és egyre fontosabb globális gazdasági szereplővé vált. A korábban egypólusú világ gazdasági szempontból több pólusúvá vált, melyek közül az egyik Kína. A külföldi működőtőke befektetések elősegítik Kína gazdasági átalakulását és támogatják annak geopolitikai céljait is. A rendelkezésre álló adatok leíró elemzése azt mutatja, hogy a kínai vállalatok még a globális pénzügyi válság idején is képesek voltak növelni külföldi részesedéseiket, mely eredményeként az ország világszerte egyre fontosabb befektetővé vált. Kína külföldi működőtőke befektetéseinek értéke 2017-ben először először haladta meg a beáramó működőtőke befektetések értékét, így Kína a világ második legnagyobb befektetője lett. A 2013-ban bejelentett Belt and Road program a célországokban és ágazatokban átalakította a működőtőke befektetések struktúráját. Az Európába, az Egyesült Államokba és Ázsiába érkező beruházások volumene jelentősen megnőtt, miközben a programhoz csatlakozó országokban a beruházások aránya is folyamatosan növekszik. Az energiaágazat szerepe 2013 óta fokozatosan csökken, egyre több kínai vállalat fektet be a közlekedési és pénzügyi ágazatba. A kínai befektetéseket a jövőben várhatóan korlátozza az Egyesült Államok és az Európai Unió szigorúbb befektetési politikája. In the 21st century, military power is playing an increasingly minor role in achieving geopolitical goals and is replaced by the use of economic and financial instruments. China's economy has changed significantly in recent years, becoming an increasingly important player in the global econ-omy. The previously one-pole world has become more polarized in economic terms, one of which has become China. Foreign direct investments promote China's economic transformation and support its geopolitical goals. The descriptive analysis of the available data shows that Chinese companies were able to increase their stakes abroad even at the time of the global financial crisis. As a result, the country has become an increasingly important investor globally. The value of China's outward direct investment first exceeded the value of inward investment in 2017, making China the second largest investor in the world. The Belt and Road program announced in 2013 transformed the structure of China's foreign direct investments into target countries and sectors. The volume of investments com-ing to Europe, the United States and Asia has increased significantly. Within the target countries, the share of investment in the countries that have joined the program is constantly increasing. The role of the energy sector has been gradually reduced since 2013, with more and more Chinese companies investing in transportation and finance. Chinese investment is expected to be restrained in the future by the tighter investment policies of the United States and the European Union.