Az egészségegyenlőtlenségek területi különbségei Magyarországon – Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés szerepének értelmezése: REGIONAL DIFFERENCES OF HEALTH INEQUALITIES IN HUNGARY – DEFINING THE ROLE OF ACCESS TO HEALTH CARE - Uzzoli, Annamária (Közép-Európai Közlemények, 2021)
Abstract The paper is based on a case study which is the part of a research project (NKFIA No. K 119574). This research aims to analyse regional differences of health inequalities in Hungary addressed it to the role of access to health care. The examinations contain both of quantitative and qualitative techniques as mixed method. To measure health inequality and its regional differences morbidity and mortality data of acute myocardial infarction was used. To define the conditions of accessibility health care of infarction was applied. The theoretical background of this research is based on a model ‘5A’. The most important results of statistical analysis can strengthen a paradox situation: marked improvement of mortality has happened in the last 15 years, but the level of morbidity and mortality is still high internationally. On the other hand, there are notable regional differences within the country. Primary experiences of made semi-structured interviews can highlight the role of availability, lack of human capacity and weaknesses of patient education in the barriers of access to health care. Moreover, there is remarkable difference between the opinion of medical workers and patients about the relevant influencing factors of accessibility. All results and experiences are suitable to make some proposals for evidence based decision-making. Absztrakt A tanulmány elsődlegesen egy esettanulmányra épül, amely része egy hároméves kutatási projektnek. A kutatás célja feltárni a hazai egészségegyenlőtlenségek területi különbségeit, elsősorban az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés szerepének értelmezésén keresztül. A kutatás egyaránt épül kvantitatív és kvalitatív vizsgálati módszerek alkalmazására. Jelen tanulmány elsősorban a statisztikai elemzések eredményeit mutatja be, amelyben az ún. akut miokardiális infarktus megbetegedési és halálozási adatainak feldolgozása történt meg. Ugyanis ez a keringési rendszeri betegség információkat nyújt a rövid- és hosszú távú túlélési esélyekről, összefüggésben a hozzáférés akadályaival. A vizsgálatok elméleti keretét az ún. „5A” modell jelölte ki. Az eredmények egy paradox helyzet meglétét bizonyították: az elmúlt 15 évben javultak a halálozási mutatók, ennek ellenére nemzetközileg igen magas a megbetegedési és halálozási arányszám Magyarországon. Mindez számottevő területi különbségekkel párosul az országon belül. Az interjúkészítések felfedték, hogy a hozzáférés akadályai a rosszabb elérhetőséggel, a munkaerő-hiánnyal és a gyenge beteg-edukációval függnek össze. Ráadásul az akadályozó tényezők szerepének megítélésében szignifikáns eltérés van az egészségügyi dolgozók és a betegek véleménye alapján. Végső soron a kutatás tapasztalatai segítik a bizonyítékokon alapuló döntéshozatalt.