Európai közlekedési beruházások Kelet-Közép-Európában a CEF (Connecting Europe Facility) transport program keretében, 2014 – 2018: EUROPEAN TRANSPORT INVESTMENT IN EASTERN CENTRAL EUROPE WITHIN THE CEF (CONNECTING EUROPE FACILITY) TRANSPORT PROGRAM, 2014-2018 - Novoszáth, Péter (Közép-Európai Közlemények, 2020)
The Connecting Europe Facility (CEF) is a key EU funding instrument for promoting growth, job creation and competitiveness through targeted infrastructure investments at European level. It supports the development of high-performance, sustainable and efficiently connected trans-European networks in the areas of transport, energy and digital services. CEF investments are aimed at completing the missing links in the European energy, transport and digital backbone network. The CEF program contributes to the infrastructure development needed for the implementation of the Trans-European Transport Network (TEN-T) and to the financing of key projects to remove existing bottlenecks. It also promotes sustainable and innovative mobility solutions. These projects cover all EU Member States and all modes of transport (road, rail, maritime, inland waterway, air) and support for logistics and innovation. The purpose of this study is to evaluate and analyze projects implemented in the CEF Transport Program in Central and Eastern Europe between 2014 and 2018. A further aim is to present the main features of major projects. Az európai összekapcsolódási eszköz (CEF) kulcsfontosságú uniós finanszírozási eszköz a növekedés, a munkahelyteremtés és a versenyképesség előmozdítására az európai szintű célzott infrastrukturális beruházások révén. Támogatja a nagy teljesítményű, fenntartható és hatékonyan összekapcsolt transzeurópai hálózatok fejlesztését a közlekedés, az energia és a digitális szolgáltatások területén. A CEF-beruházások az európai energia-, közlekedési és digitális gerinchálózat jelenleg még hiányzó összeköttetéseinek megvalósítására irányulnak. A CEF program hozzájárul a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) megvalósításához szükséges infrastruktúrafejlesztésekhez és a meglévő szűk keresztmetszetek megszüntetésére irányuló kulcsfontosságú projektek finanszírozásához. Egyúttal elősegíti a fenntartható és innovatív mobilitási megoldásokat. Ezek a projektek kiterjednek az EU valamennyi tagállamára és minden közlekedési módra (közúti, vasúti, tengeri, belvízi, légi), valamint a közlekedési módok, a logisztika és az innováció támogatására. Az előadás célja a CEF Transport Program keretében Közép-Európában, 2014 és 2018 között megvalósult projektek értékelése, elemzése.