Határvadászok III. - A Magyar Királyság határvédelme 1938-1944: BORDER GUARDS III - THE DEFENCE OF THE HUNGARIAN KINGDOM 1938-1944 - Suba, János (Közép-Európai Közlemények, 2019)
A Magyar vezetés a keleti határvédelmet a Kárpátok védelmeként értelmezte. Egy védelmi vonal „Árpád vonal” kiépítésével akarták megoldani. A védelmi rendszer elve, hogy a Kárpátokon átvezető irányokat (hágókat, szorosokat, folyóvölgyeket) kell lezárni, amelyek alkalmasak a közlekedésre. Ezen völgyeket, járható irányokat az ország területén (jóval a határvonal előtt) erődítéssekkel zárták le, amelyet völgyzárnak neveztek. A völgyzárakban egy erődszázad teljesített szolgálatot. A völgyzárak közötti, gépjárművel járhatatlan terepen határvadász- és határőrcsapatok építettek ki védővonalat. Az Árpád-vonal 1944 késő nyarán, Románia átállásakor még nem volt készen. Egy ideig így is feltartóztatta a Vörös Hadsereg nagyszabású támadását addig, ameddig délről meg nem kerülték a szovjet csapatok. Így további védelme értelmetlenné vált. Jelentőségét csak ekkor veszítette el.