A családos munkavállalók megítélésének változásai az elmúlt évtizedben: CHANGES IN JUDGMENT OF EMLOYEES WITH FAMILY COMMITMENT DURING THE LAST DECADE - Juhász, Tímea (Közép-Európai Közlemények, 2020)
A családos munkavállalók megítélése egy igen népszerű vizsgálati téma a menedzsment kutatásokban. Számos eredmény azt mutatja, hogy a családi kötöttségek befolyásolhatják a dolgozók teljesítményét, és esetleg a munkahelyi megítélését. A szerzőnek 2007-ben, a doktori értekezésének egyik kérdése volt, hogy miképpen vélekednek a családos munkavállalókról a magyar munkaerőpiacon: létezik pozitív, avagy negatív sztereotípia ezekkel a dolgozókkal szemben. Az akkori vizsgálat semmilyen negatív előítéletet nem igazolt ezen alkalmazottak esetében. 10 évvel később, 2017-ben a tanulmány írója újra lekérdezte a kérdőívet, abból a célból, hogy változott-e a kutatásban résztvevők véleménye a kérdést tekintve. Habár a vizsgálat nem tekinthető reprezentatívnak mégis az eredmények mindenképpen hasznosak lehetnek bármely cég számára.