A szomszédból érkező migránsok hatása a hazai gazdasági és társadalmi különbségekre - Rédei, Mária; Kincses, Áron (Közép-Európai Közlemények, 2008)
Cikkünk célja az, hogy bemutassa az ezredforduló után tartózkodási céllal érkező külföldiek különbözőségét, területi jellemzőit, és a gazdaságra gyakorolt hatásukat a már itt élőkhöz képest. Ennek érdekében létszámukat, életkori összetételüket, adózott jövedelmüket és térbeli elhelyezkedésüket vizsgáltuk kistérségi szinten a 2001 és 2006 közötti időszakban. A „Miben különböznek a külföldiek lakónépességünktől” kérdésre azért tartottuk fontosnak válaszolni, mert ezzel összefüggésbe hozható az érkezésükkel gyakorolt területi hatás. Az volt a hipotézisünk, hogy az érkezők fiatalabbak, képzettebbek, tudatosan keresik a gazdaság feltörekvő térségeit, és nemcsak humán, de gazdasági többletet is jelentenek. Igazoltuk a bevándorlással, hogy gazdasági aktivitás, kor, képzettség tekintetében Magyarország többletértékekhez jutott. Ez a többlet területi szinten mértékadó Budapesten, Pest megyében, Komárom-Esztergom és Csongrád megyékben markánsabban jelen van, mint országosan.