A honvédség Balkáni alkalmazására vonatkozó német igény elutasítása - Olasz, Lajos (Közép-Európai Közlemények, 2021)
Absztrakt 1943 tavaszán a Honvéd Vezérkar főnöke javaslatot tett, hogy magyar csapatok is kapcsolódjanak be a Balkán német megszállásába. Ezen az áron a németek beleegyeznének a Donnál szétvert 2. magyar hadsereg megmaradt erőinek hazahozásába. Ezzel a magyar erők kevésbé veszélyes feladatot látnak el és közelebb állomásoznak az ország határához. Így könnyebb megőrizni a haderőt, hogy a szomszédokkal való területi viták rendezéséhez kellő erő álljon Magyarország rendelkezésre. A magyar kormány elvetette a szerb területek megszállásában való részvételt. Nem akarták kockáztatni, hogy a szövetségesek balkáni partraszállása esetén a magyar katonák szembe kerüljenek angol vagy amerikai erőkkel. Úgy gondolták, hogy a honvédség megjelenése csak tovább rontaná az egyébként is feszült magyar–szerb viszonyt. Titkos üzenetváltás során kiderült, hogy egy ilyen lépést a nyugati hatalmak is elítélnének. A kialakuló vita megrontotta a Vezérkar főnöke és a miniszterelnök viszonyát. Abstract In spring 1943, the Chief of the General Staff, made a proposal that the Hungarian troops should have also joined the German occupational operations of the Balkans. In return the Germans would have agreed to bring home the remaining forces of the 2nd Hungarian Army routed at Don. The Hungarian forces would have had a less dangerous task and stayed closer to the Hungarian border. In this way it is easier to prevent the military force, so that there is enough force available for Hungary to settle territorial debates with the neighbours. However, the Hungarian Government rejected Hungary’s participation in occupying Serbian territories. They did not want to risk that in case the allies landed in the Balkans the Hungarian soldiers would have to face English or American forces. They thought that the appearance of the Hungarian army would have only worsened further the otherwise stressed relationship between the Hungarians and the Serbians. In the course of a secret exchange of messages, it turned out that even the western powers would have disapproved such a step. This debate infected the relationship between the Chief of the General Staff and the Prime Minister.