Aranykor után: Trianon hatása a magyar bank- és városhálózatra - Gál, Zoltán (Közép-Európai Közlemények, 2020)
A tanulmány a trianoni békeszerződés hosszú távú hatásait vizsgálja a magyarországi bankrendszerre. A határváltozásoknak a bankok tőkehelyzetére és eszközállományára, valamint fiókhálózatára és a városfejlődésre gyakorolt hatásait elemzi a két világháború közötti Magyarországon. A határváltozások óriási eszköz- és saját tőke veszteséget okoztak a bankrendszer számára, az elszakított fiókok és a megszakított banki kapcsolatok miatt évekig befagyasztott eszközök és nem teljesítő hitelek halmozódtak fel. A vizsgálat támaszkodik egy korábbi, a dualizmuskori városhálózat banki funkcióit bemutató vizsgálatunkra, amelyben a magyarországi városok hierarchikus rangsorát a banki mérlegadatokat felhasználva elemezte. Jelen tanulmány célja, hogy felvázolja a két világháború közötti időszakban a bankközpontok területi átrendeződésére ható tényezőket, úgy, hogy azokat ne csak pusztán Trianoni békeszerződés következményeinek összefüggésében, hanem a piacok – nemzetközi trendekbe illeszkedő – természetes koncentrálódásának kontextusában is. A határváltások és a koncentrációs tendenciák együttes következménye a Budapest domináns szerepkörének további megerősödése a regionális bankközpontok rovására.