Mozgással a társadalomért; Sport és az egyéni társadalmi felelősségvállalás: EXERCISE FOR SOCIETY; SPORT AND INDIVIDUAL SOCIAL RESPONSIBILITY - Gősi, Zsuzsanna; Bukta, Zsuzsanna (Közép-Európai Közlemények, 2021)
Charity, volunteering and donation are present in almost every society. Organizations and individuals alike take on important issues for society. With the rise of leisure sports, various motifs of charity also appeared at these events. One of the most characteristic forms of sport and social responsibility is volunteering. In addition to the organizers, there are countless volunteers working on smaller and bigger sports events. Another relationship between CSR and sport is fundraising. There are several forms of this. This may be the case when sporting events are organized to assist a disadvantaged, sick person, or to support a non-governmental organization. The sport-related form of CSR is peer to peer fundraising. As part of this, the recreational athlete is campaigning for a good cause and trying to encourage his or her friends to donate. A questionnaire survey was conducted in the area with 150 participants. The willingness of those completing the questionnaire to donate is the same as previous surveys, meaning they donate a few thousand forints a year. Successful fundraising has resulted in the followin: In terms of sports, running competitions have been the most successful, but there are other recreational sports like swimming, triathlon and cycling. Participants drew attention to the collection through social media. For the most part, this has achieved its predetermined goals. Most of their friends received positive feedback. Reviewing the websites of major running tournaments, this form of fundraising in Hungary is in a growth phase. A jótékonyság, önkéntesség, adományozás szinte minden társadalomban jelen van. A szervezetek és magánszemélyek egyaránt vállalnak fel a társadalom számára fontos ügyeket. A szabadidősport térnyerésével ezeken az eseményeken is megjelentek a jótékonyság különböző motívumai. A sport és társadalmi felelősségvállalás egyik legjellemzőbb módja az önkéntes tevékenység. Kisebb és nagyobb sporteseményeket a szervezők mellett számtalan önkéntes munkája is segíti. A társadalmi felelősségvállalás és sport másik kapcsolata az adománygyűjtés. Ennek többféle formája is ismert. Ilyennek tekinthető, amikor sporteseményeket szerveznek hátrányos helyzetű ember megsegítésére, vagy civil szervezet támogatására. Az egyéni felelősségvállalás sporthoz köthető formája a követes (peer to peer) adománygyűjtés. Ennek keretében a szabadidősportoló egy jó ügy érdekében kampányol és próbálja az ismerőseit adományozásra sarkalni. A területen kérdőíves felmérést végeztünk, amely 150 fő részvételével valósult meg. Az adományozásra vonatkozóan a kérdőívet kitöltők hajlandósága megegyezik a korábbi felmérésekkel, azaz éves szinten pár ezer forintot adományoznak. A követes adománygyűjtésre vonatkozóan a következő eredmények születtek: Sportág tekintetében a futóversenyeken valósult meg leginkább a gyűjtés, de mellette más szabadidősportok is megjelentek, mint úszás, triatlon és kerékpár. A gyűjtésre a résztvevők a közösségi média segítségével hívták fel figyelmet. Többségében elérték ez előre kitűzött célokat. Az ismerőseiktől nagyrészt pozitív visszajelzést kaptak. A nagy futóversenyek honlapjait áttekintve ez a formája az adománygyűjtésnek Magyarországon növekedési fázisban van.