Apponyi Albert kultuszának első felvonása: a 75. születésnap: FIRST ACT OF ALBERT APPONYI’S CULT OF PERSONALITY: HIS 75TH BIRTHDAY - Anka, László (Közép-Európai Közlemények, 2019)
Apponyi Albert kultuszának első felvonása: a 75. születésnap Absztrakt Apponyi Albert gróf vezette az első világháborút lezáró franciaországi béketárgyalásokon a magyar küldöttséget. Érdemi tárgyalások a békeszerződés feltételeiről az antant elképzelései miatt nem voltak, de Apponyi 1920. január 16-án elmondhatta úgynevezett védőbeszédjét, amely rögtön a revizionista mozgalom kiskátéja, érvrendszerének összefoglalója lett. Sikertelen párizsi szereplése ellenére a revizionizmus jegyében nemzeti kultusz alakult ki személye körül, amellyel a trianoni békét elutasító magyar társadalom minden rétege azonosult. Ez az össznemzeti kultusz nemcsak az eredménytelen békedelegációs tevékenység ellenére jött létre, de a dualizmus idején megosztó politikájának emlékezete ellenére is. E kultusz végigkísérte életének Horthy-kori szakaszát. Folyamatosan ünnepelték, szereplései által ünnepeltette magát. E folyamatnak első állomása volt, az 1921 májusának végén tartott három napos ünnepségsorozat, amellyel köszöntötték születésének hetvenötödik és közéleti pályafutásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A kormányzó, a Nemzetgyűlés, a kormány, Budapest főváros vezetése, számtalan egyesület, illetve magánszemély fejezte ki előtte nagyrabecsülését. Több mint száz település választotta díszpolgárának és több önkormányzat nevezett el róla közterületet. Ünnepeltetésének a Szent István Bazilika, a Nemzetgyűlés, a Vigadó, a budapesti színházak voltak a színterei. Belül a meghívottak, közterületen pedig a fővárosi tömegek sorakoztak fel tiszteletére. Kultuszának ezen ünnepségsorozat lett az első felvonása, a későbbiekben számtalan elemmel gyarapodott a kultusz építése. Az alábbiakban a hetvenötödik születésnapi rendezvénysorozatot mutatjuk be. First Act of Albert Apponyi’s Cult of Personality: His 75th Birthday Abstract Count Albert Apponyi led the Hungarian delegation at the Paris Peace Conference, which culminated with the end of WWI. Though productive negotiations did not take place because of the Entente’s entrenched demands, Apponyi nonetheless gave his so-called védőbeszéd (a speech defending the territorial integrity of Hungary) on January 16th, 1920, which immediately became a succinct statement of belief for the revisionist movement. Despite his failure in Paris, as the embodiment of revisionism, he became a revered figure of the nation with whom every class of Hungarian society rejecting the Treaty of Trianon could identify. This cult of personality that the whole Hungarian nation embraced arose despite the unsuccessful efforts of the peace delegation and the bad memories associated with his divisive policies from the Era of the Dual Monarchy. This extreme reverence accompanied him through the Horthy Era as well. He was constantly celebrated, and through his public appearances, the people adored him. The first act of this process was a 3-day series of celebrations in May 1921, held on the occasion of his seventy-fifth birthday and his fiftieth year in public service. Regent Horthy, the National Assembly, the government, the municipal leadership of Budapest, numerous associations and individuals all wished him well. More than a hundred settlements awarded him honorary citizenship while several local governments renamed public spaces after him. St. Stephen’s Basilica, the National Assembly, the Vigadó and theaters throughout Budapest were among the venues holding celebrations for his birthday. Huge crowds lined up to pay their respects to the great man in the public spaces of the capital. These celebrations marked the debut of the Apponyi cult of personality; later it would add numerous other elements. In the work below, we wish to introduce the reader to the events of his seventy-fifth birthday.