A magyar egység eszméje, mint politikai program. Az Erdélyi Párt propaganda tevékenysége Észak-Erdélyben 1940 és 1944 között: THE IDEA OF HUNGARIAN UNITY AS POLITICAL PROGRAM. THE PROPAGANDA LED BY TRANSYLVANIAN PARTY IN NORTHERN TRANSYLVANIA BETWEEN 1940 AND 1944 - Murádin, János Kristóf (Közép-Európai Közlemények, 2019)
A tanulmány témája az 1940. augusztus 30-i második bécsi döntéssel Magyarországhoz visszacsatolt Észak-Erdély legfontosabb politikai pártjának propaganda tevékenysége. Először Észak-Erdélynek a magyar politikai életbe való integrálását mutatja be röviden, majd az Erdélyi Párt létrehozásának körülményeit foglalja össze. A továbbiakban a párt taglétszámának növelésére tett erőfeszítéseket taglalja és azok eredményeit elemzi. A magyar egység eszméjének megjelenése az Erdélyi Párt programjában külön témáját képezi a tanulmánynak. A következőkben a mű az Erdélyi Párt propaganda tevékenységének eszköztárát (kitűző, pártjelvény, pártkiadványok stb.) mutatja be. A tanulmány következő három részében részletesen bemutatásra kerülnek a párt szervezésében megtartott tömegrendezvények, a különböző helyi események, amelyeket az Erdélyi Párt propaganda célokra használt fel, valamint az észak-erdélyi magyar értelmiséggel való kapcsolatteremtés céljából tartott különböző kulturális rendezvények. A mű utolsó része az Erdélyi Párt vidéki környezetben kifejtett propaganda tevékenységét tárgyalja, amelynek legfontosabb elemei a párt képviselőinek vármegyei beszámoló körútjai voltak. Ezeket rendszeresen minden évben megszervezte a párt, képviselői révén eljutva Észak-Erdély minden magyarlakta településére. Végül az Erdélyi Párt megszűnése kerül bemutatásra és rövid szintézis formájában az EP propaganda tevékenységének sikereit, illetve kudarcait elemzi a szerző. A tanulmány forrásanyagát levéltári források, az Erdélyi Párt kiadványai, szakkönyvek, tanulmányok és a korabeli sajtóban megjelent cikkek alkotják. The paper deals with the most important political party of the Hungarians from Northern Transylvania re-annexed to Hungary after the Second Vienna Arbitration in 1940. In the beginning there is shortly presented the political integration of Northern Transylvania into Hungary and the foundation of the Transylvanian Party. In the followings there are analyzed the membership building process of the party and its results. The presence of the idea of Hungarian unity in the party program consists another theme discussed in the paper. After that, there are presented with full particulars the different types of propaganda instruments (badge, insignia, publications) used by the Transylvanian Party. In the next three parts of the paper there are described the mass events organized by the party for propaganda issues, the local, particular happenings used for the same purpose and the cultural, scientific events held by the Transylvanian Party in order to spread its propaganda among intellectuals. The last chapter of the paper is dedicated to the propaganda made in the rural regions of Northern Transylvania. This was carried out by systematic campaign trails of party`s parliamentary deputies in villages all over the re-annexed territories. At the end there is presented the abolition process of the party and it is made a short synthesis on its propaganda efforts, analyzing the reasons of successes and failures in this matter. The source material of the paper consists of archival data, publications of the Transylvanian Party, special books, studies and publications in the contemporary press.