Határvadászok II. – Határőrizet a II. világháború időszakában - Suba, János (Közép-Európai Közlemények, 2019)
A terület visszacsatolások során az ország földrajzi[i], és ezzel együtt katonapolitikai, helyzete megváltozott Ez maga után vonta a haderő szervezeti fejlesztését átalakítását és elhelyezését is. 1938. október 1-től, –politikai okokból, a hadseregfejlesztés kapcsán – a Határőrség a Honvédelmi Minisztérium alárendeltségébe került, ahol egy új, és legfőképpen elit csapatnemé határvadász alakulatokká szervezték át, és a határőrizet mellett a határvédelmet is ellátták. A korábbi határőrkerületek parancsnokságaiból – amelyek a vegyesdandár, később a hadtestparancsnokságok alá voltak rendelve – 1938. október 1-el 8 határvadász dandárparancsnokságot szerveztek, alárendeltségükben 24 zászlóaljjal. Állomáshelyeik a következők voltak: 1. Budapest, 2. Székesfehérvár, 3. Szombathely, 4. Pécs, 5. Kiskunhalas, 6. Debrecen, 7. Miskolc, 8. Orosháza 1940 nyaráig 34 zászlóalj állt fel. (A haderő fejlesztése során 54 zászlóalj alakult volna meg.)