AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VÁRHATÓ NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖVETKEZMÉNYEIRE VALÓ FELKÉSZÜLÉS MEGJELENÉSE A HAZAI STRATÉGIAI TERVEZÉSBEN - Uzzoli, Annamária (Közép-Európai Közlemények, 2019)
A tanulmány célja az éghajlatváltozással összefüggésbe hozható hőhullámok társadalmi-gazdasági következményeinek azonosítása, különö tekintettel az egészséghatásokra. Tény, hogy a jövőben növekedni fog a hőhullámok száma, hossza és gyakorisága Európában, amelynek következményei eltérőek lesznek a különböző régiók szerint. A Kárpát-medence, így Magyarország is egyike a legsérülékenyebb régióknak Európában. A hőhulámok egészséghatásainak és népegészségügyi következményeinek kezelése a jövőben kihívást fog jelenteni a nemzeti egészségpolitika számára. A stratégiai tervezésben már a közeljövőben szükség felkészülni a hőhullámok okozta megbetegedések és többlethalálozások enyhítésére, amely főként a sérülékeny társadalmi csoportok esetében kiemelt feladat. A felkészülés és adaptáció feltételeinek javítása nemcsak nemzeti, országos, hanem helyi, lokális szinten is meghatátozó feladat. A tanulmány lényegében egy kutatási projekt legfontosabb eredményeit mutatja be, amelyek kvalitatív vizsgálati módszerek alkalmazásával készültek. Ennek során tartalom- és dokumentumelemzés, részben interjúkészítés segítségével történt meg a hazai stratégia tervezés vizsgálata abból a szempontból, hogy milyen mértékben foglalkoznak az éghajlatváltozás egészségügyi következményeivel.Nemcsak a fontosabb ágazati és intézményi fejlesztési dokumentumok áttekintése, hanem az aktuális jogszabályok értelmezése is megvalósult az empirikus kutatás során. Egyik fontos megállapítás, hogy a különböző ágazatok és szektorok (pl. egészségügy, szociális szektor, környezetvédelem stb.) egyre nagyobb mértékben fókuszál a klímaváltozás társadalmi-gazdasági hatásaira, mégis céljaik és eszközeik egyelőre kevésbé vannak összehangolva. Általános megfigyelés, hogy mind a lakosság, mind pedig a helyi intézmények részéről információhiány tapasztalható a klímaváltozás várható társadalmi-gazdasági hatásaival összefüggésben. Az eredmények és tapasztalatok birtokában néhány javaslat megfogalmazása elősegíti a helyi (köz)intézmények felkészülését és adaptációját az éghajlatváltozás várható hatásaira. Ezek egyik az önkormányzatok és helyi egészségügyi intézmények számára is alkalmazható egészségterv készítésére vonatkozik.