Értékes sportoló; A játékjog értékelésének lehetőségei: „VALUABLE” SPORTSMAN; POSSIBILITIES OF THE ASSESSMENT OF GAME LAW - Gősi, Zsuzsanna (Közép-Európai Közlemények, 2020)
Az emberi erőforrás értékelése minden egyes szektor számára meghatározó jelentőséggel bír. A vizsgált sportszektorban is fontos kérdés. A különlegesség itt annyiban rejlik, hogy a számviteli törvény lehetőséget ad a vagyoni értékű jogok között a sportolók játékjogának szerepeltetésére. Ennek ellenére számos probléma beazonosítható. Magyarországan a számviteli beszámolókat áttekintve, szinte csak a futball területén jelenik meg ez a típusú vagyoni értékű jog. Az előírások betartása mellett a saját nevelésű játékosok értéke, azonban itt sem szerepel a kimutatásokban. Az átigazolás során a csapathoz kerülő játékosok esetében pedig jelentős eltérés mutatható ki a számviteli érték és a különböző piaci értékelési módok között. A nagy budapesti klubok vizsgálata is ezt támasztja el, mert magas összeggel csak a futball esetében jelenik meg a játékjog értéke a vagyoni értékű jogok között. A beszámolók alapján két paradox hatás figyelhető meg. Az egyik az, hogy a saját nevelésű játékos mindig kevesebbet ért, mint egy vásárolt játékos. A másik, hogy egy olimpia bajnok sportoló egyéni sportágban a pénzügyi kimutatásokban kevesebbet ér, mint egy első osztályban szereplő futballista. A futball területén emellett az is kirajzolódik, hogy a számviteli érték mindig kisebb, mint a számított piaci érték. A magyar labdarugó bajnokság csapatainak a beszámolóiban szereplő játékjog érték és vagyon minden esetben alatta marad a leggyakrabban használt piaci értékelésen alapuló Transfermarkt által meghatározott értéknek. A beszámolóban szereplő játékjog értéke töredéke a piaci alapú értékelésének. Összefoglalva a labdarúgás területén kimutatható az emberi erőforrás értéke, mint a sportolók játékjoga, azonban ez a piaci értékeléstől jelentősen eltér. Az egyéni sportágak esetében a sportolók, mint gazdasági értékteremtők nem jelennek meg a gazdasági kimutatásokban.