A névmagyarosítás hatása a hazai német kisebbségre a Horthy-korszakban - Szávai, Ferenc (Közép-Európai Közlemények, 2019)
A névmagyarosításnak több szakasza volt Magyarországon, újabb hulláma a 30-as években kezdődött el. A trianoni határok átalakították a térség etnikai szerkezetét és a német lett a legnagyobb kisebbség Magyarországon. A hivatalokban önként, kényszer jelleggel is történt a folyamat, természetesen függött a német-magyar kapcsolatoktól is. A német kisebbség önálló szervezetei működtek német támogatással, a német tőke szerepe egyre fontosabb lett és a gazdasági kapcsolatok kiterjedtek. Mégsem tudtak önálló gazdasági szervezetet létesíteni egészen 1943-ig. Ekkor a névmagyarosítást befolyásolta a Magyar Tudományos Akadémia szakbizottsága, de újabb hulláma indult el a deportálások, majd a kitelepítések hatására.