Párhuzamos angyalképek: Mészöly Miklós és Szabó Magda rejtett együttállásai - Urbanik, Tímea (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2024)
A huszadik század második felében két másképpen meghatározó íróegyéniség lehetséges párhuzamát szemlélem. A magyar prózairodalom két jelentős alkotója különböző módokon volt meghatározó része az irodalomtörténetnek. Szabó Magda Pilátus című regényének és Mészöly Miklós Megbocsátás című kisregényének narrációja, azon belül egy kép leírása hozza létre a párhuzamot. Figyelemre érdemese, hogy a vallásos tömegtermék milyen funkciókat tölt be, hogy kapcsolódik a történetekhez, milyen egzisztenciális jelentések kapcsolódhatnak hozzá.