A Kossuth-díj mint esztétikai tárgy: Gondolattöredékek értékről, politikáról - Szirmai, Éva (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
A jelen esszében vázolt gondolattöredékek mindegyike kötődik Újvári Edithez, az ünnepelthez; azokhoz a folyamatokhoz, amelyeknek közösen voltunk részesei; a tudományterületekhez, amelyekre ugyan máshonnan, más utakon érkeztünk, de együttműködésünket ez nem befolyásolta; a közéleti kérdésekhez, amelyekről hasonlóan gondolkodtunk, és ki-ki vérmérséklete, stílusa szerint adott hangot a gondolatainak. „Mindezt majd megírom még pontosabban is”* *Esterházy Péter A szív segédigéi. Annak belátása, hogy el kell távolodni a tárgytól ahhoz, hogy a maga teljességében megmutassuk – legyen az az édesanya halála, egy ellentmondásos kapcsolat, események, történések, konfliktusok és harmonikus együttműködés.