A könyvtárak médiatudatossága és az olvasóvá nevelés stratégiái a közösségi média segítségével - Szabó, Dóra; Dani, Erzsébet (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
A technikai vívmányok rohamos fejlődése a könyvtár- és információtudományt, a közgyűjtemények működését is sok értelemben átalakították, megváltoztatták. Mindezeken túl az infokommunikációs technikák számtalan új lehetőséget biztosítanak a könyvtáraknak a mindennapi működésben, a szolgáltatások fejlesztésében és szélesítésében, a könyvtárhasználói és olvasói kör bővítésében. Témánk kontextusában ugyanis a könyvtár egyik fontos lényege (az általános könyvtári szolgáltatások kínálatán túl) az olvasással megvalósuló érzelmi állapot létrehozásának segítése, annak a motivációnak az erősítése, amely olvasásra ösztönöz. Napjainkban az olvasóvá nevelés (egyre nehezebb) feladatát a hagyományos módszereken túl digitális lehetőségek is segítik, melyeknek egyik platformja az életünk szerves részévé vált közösségi média. Az interaktív közegben nagy sikernek örvendő influenszer-tevékenység széleskörű fogyasztói elérést biztosít, mely által a hatásuk felerősödik, s ezáltal az internet ezen szereplői a könyvtárak bizonyos szolgáltatásait is segíthetik. Mindezek fényében a következő kérdésekre keressük a választ:  Hogyan lehet a közösségi média és influenszerek segítségével az embereket olvasásra vagy könyvtárba járásra ösztönözni?  Hogyan tudják a könyvtárak hatékonyan támogatni az olvasást és az információs műveltséget egy gyorsan változó világban, ahol a digitális eszközök terjedése és fejlődése megállíthatatlan?  A könyves influenszerek milyen mértékben és hogyan járulhatnak hozzá az olvasóvá neveléshez, illetve jelenleg van-e bármilyen együttműködési gyakorlatuk a közkönyvtárakkal? Jelen tanulmányban szeretnénk bemutatni a Katona József Könyvtár (Kecskemét) közösségi média platformjait, azok eredményességét. A könyvtár jó gyakorlatait mélyinterjúkkal tervezzük kiegészíteni, melyeket hazai könyves influenszerekkel fogunk elvégezni, annak érdekében, hogy hozzájáruljunk az irodalmi és kulturális mediációhoz, és hogy bemutassuk a két ágens közötti lehetséges metszéspontokat.