"Így változik a szabadidő" - avagy a médiatér hódítása - Mohos, Edina (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
Katonai, szervezetfejlesztői fogalommal élve VUCA világban élünk, amit állandó gyors és hirtelen változások jellemeznek. Az elsősorban technológiai változások talán az ifjúsági korosztályt érintik leginkább. A digitalizáció, a különböző online platformok térnyerése évtizedek óta hatást gyakorol a szabadidő-eltöltési, illetve a kultúrafogyasztási szokásokra. Emiatt a közművelődési és kulturális intézményeknek számos könnyen elérhető passzív és rekreatív szórakozási lehetőségekkel kell versenyezniük a célcsoport figyelméért. Előadásomban, illetve a tanulmány keretein belül korábbi, vegyes módszertannal végzett kutatásaim eredményei mentén mutatom be a probléma forrásait, szabadidőfelhasználás modern jellemzőit, illetve az alkalmazkodási lehetőségeket. Kitérek a fiatalok modern szórakozási szokásai mellett a közművelődési intézményekben tapasztalt kihívásokra is.