Édesanyák olvasási szokásai óvodás gyermekeikkel kétnyelvű környezetben - Bartha, Krisztina; Vigh, Ivett-Barbara (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
A mondókázás és a meseolvasás hatással van a beszédfejlődésre, különböző mentális folyamatokra, megalapozza az identitást és egy kultúrához való tartozás élményét is. Mindehhez fontos a gyermekek számára biztosítani a koruknak megfelelő olvasmányokat. Kutatásunk célja megismerni, hogy milyen olvasási szokásokkal rendelkeznek napjainkban a Partiumban élő óvodásokat nevelő édesanyák a gyermekekkel való foglalkozás során és, hogy ezek a szokások hogyan befolyásolják a gyermekek beszédfejlődését és nemzeti identitásuk kialakulását. A felmérés online kérdőíves módszerrel történt 100 édesanya bevonásával. Az eredmények szerint a beszédindulásra hatással vannak közös olvasmányélmények.