Olvasás a képernyőn? Új eszközök, új szokások a digitális korban - Szirmai, Éva; Árgilán, Viktor Sándor (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
A KAPOCS csoport olvasáskutatásában hangsúlyos szerepet kapott a digitális platform- és eszközhasználat változásainak vizsgálata. Az erre vonatkozó kérdések és válaszok azt mutatják, hogy a vizsgált korcsoportban jelentősen növekedett a (nem feltétlenül irodalmi) szövegek online fogyasztása; az információgyűjtés és a kapcsolattartás, ill. a közösségi tevékenységi formák ugyancsak digitális platformokon valósulnak meg. Feltételezésünk szerint ezt a folyamatot csak erősítette a Covid okozta fizikai bezárkózás; az online oktatás jelentősen növelte a képernyőidőt. Írásunkban ezeknek a folyamatoknak a megjelenését vizsgáljuk az általános- és középiskolások által kitöltött kérdőívek alapján.