Közép-Európa-diskurzusok Magyarországon 1945 előtt és után : avagy: Ma is kell nekünk Közép-Európa - Balogh, Magdolna (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
A huszadik századi magyar gondolkodásban és kultúrában kiemelkedően fontos szerepet játszik a közép-európaiság eszméje. Tanulmányom e Trianon sokkja nyomán alakot öltött, majd a hidegháborúban előbb megtagadott, később újra felfedezett gondolat politikai, tudomány-és kultúrtörténeti vetületét, sajátosságait és relevanciáját vizsgálja. A vizsgálódás középpontjában a regionális eszmeiségnek a nyolcvanas évektől a kétezres évekig tartó reneszánsza áll (ellenzékiség és regionalitás, párbeszéd a szomszédos országok entellektüeljeivel, Bibó István életművének újrafelfedezése és recepciója, a politikai esszé virágzása, Konrád György szerepe, folyóiratok, kiadók és könyvsorozatok mint a régió-tudat fenntartásának letéteményesei). Tanulmányomban a regionális tudat mai aktualitása és terjesztésének szükségessége mellett érvelek (elsősorban a mostani fiatalok körében). Hitem szerint ez adhat esélyt a sorsközösségből adódó kölcsönös megismerés szükségességének, és az ebből fakadó szolidaritás fontosságának felismerésére (nem utolsó sorban gátat vethet a neonacionalista mozgalmak szélsőséges erkölcsi és szellemi rombolásának).