Közösségalkotás a homo digitalis korában: Kultúrafilozófiai vizsgálódás a közösségalkotás szerepéről és lehetőségeiről a digitális térben - Mitnyán, Lajos (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
A tanulmány elsődleges célja a napjainkra kiteljesedett digitális tér emberének kultúrafilozófia szempontú leírása. A dolgozat megkísérli tisztázni a digitális tér státuszát az állam és a társadalom klasszikus definícióinak tükrében. A vizsgálat során transzparenssé kell tenni azt az összefüggést, ami a digitális létmód és közösségalkotás képességének és igényének torzulása között áll fenn. Mivel a homo digitalis már nem cselekszik, hanem valamely digitális eszköze segítségével villámgyors műveleteket hajt végre, már nem időzhet el egy-egy kérdés mellett, azt kontemplatívan latolgatva. Az információdömping ab ovo ki is zárja ezt. A homo digitalis filozófiai antropológiai vizsgálatának eredményeiből a kutatás arra következtet, hogy a digitális hipertér emberei közötti kommunikáció felszínes, nem eredményez igazi együttműködést. A digitális eszközükkel eggyé forrott lények, nem vesznek részt nyilvános diskurzusokban, nem referálnak a külvilág eseményeire, hanem szélsőségesen nárcisztikus szingularitásokként bolyonganak a hipertérben. A tanulmány záró része azt mutatja meg, hogy a számtalan izolált szigetként működő Én soha nem állhat össze politikailag aktív közösséggé, azaz cselekvőképes Mi-vé.