Rémhírek és konteók pandémia idején : Ugyanattól félünk-e az egész világon? - Szirmai, Éva (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2021)
Egy korábbi kutatás során a kormányzati kommunikáció és a rémhírképződés összefüggéseit vizsgáltam, elsősorban az ellenségkép kialakítása/kialakulása szempontjából. Azt tapasztaltam, hogy a lokális politikai szándék és kulturális tapasztalat jelentős mértékben befolyásolja a globálisnak tetsző jelenségek helyi változatait, ugyanakkor a világ szinte minden pontján feltűnnek olyan összeesküvés elméletek, amelyek az egész emberiséget veszélyeztető, idegen hatalmak tevékenységéről szólnak. Jelen tanulmányban arra teszek kísérletet, hogy megvizsgáljam, a COVID-19 járvány második hullámának idején milyen viszonyulásmódok válnak jellemzővé egyrészt a pandémiával, annak kiváltó okaival és okozóival, másrészt a politikai intézmények által hozott intézkedésekkel (elsősorban a vakcinációval) szemben. Keresem a jellemző összeesküvés-elméletek lehetséges motivációit és kulturális beágyazottságát.