Irodalom, globalitás, lokalitás: a kultúraköziség kérdései Közép-Európában - Balogh, Magdolna (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2021)
A tanulmány a kivándorlás és a kultúraköziség kérdéseit vizsgálja közép-európai irodalmi szemelvények segítségével, kiemelve a kortárs kivándorló irodalom legfontosabb témáit. Emellett ismerteti a tárgyalt jelenségekkel foglalkozó irodalom-és kultúratudományi irányzatokat, megközelítéseket, amelyek keretet adnak a konkrét életművek/művek értelmezéséhez.