Hitelesség és bizonytalanság a kommunikációban a COVID-19 idején - Hetesi, Erzsébet; Juhász, Zoltán (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2021)
Tanulmányunkban arra keressük a választ, hogy a magyar kormányzat járványkezelési intézkedései a pandémia első szakaszában hogyan befolyásolták az online platformokon észlelt kommunikációs aktivitást. Primer kutatásunk célja a járványkezeléssel kapcsolatos kommunikáció lakossági megítélésének felmérése. Kutatásunkban a maszkviseléssel és a kórházi ágyak gyors felszabadításával kapcsolatos kommunikációt vizsgáltuk netnográfiai módszerrel, 5 online fórum összesen 2000 kommentjének elemzésével. A fórumok kommentjei alapján az online közösségben nagyon szélsőséges és eltérő vélemények (szkepticizmus, megbotránkozás, vádaskodás, elfogadás) alakultak ki az egészségügyi kommunikáció pontosságáról és megbízhatóságáról. Kutatásunk eredményei azt jelzik, hogy a COVOD-19 idején mind a politikai, mind az egészségügyi kommunikáció megosztotta a magyar lakosság véleményét az online platformokon.