Egyetemisták vallásossággal összefüggő egyes jellemzői - Szőcs, Andor (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2021)
Az elmúlt néhány évtizedben a történelmi egyházak híveinek száma nagymértékben csökkent, ugyanakkor a keresztény kisegyházak aránya másfélszeresére nőtt. Terjed az ateizmus, erősödik az individuális vallásosság, jelentősen emelkedett a vallásukat nem gyakorlók száma (KSH 2014). Ugyanakkor folyamatosan növekszik a vallásosság elfogadottsága, és erősödik az egyházakba vetett bizalom (Tomka 2009). Egy regionális kutatási mintán keresztül fontosnak tartottuk egyrészt annak feltárását, hogy a szekularizációs tendenciák milyen mértékben vannak jelen a felsőoktatásban tanuló hallgatók körében. Másrészt kísérletet tettünk annak feltárására, hogy a vallásosság mennyiben tud társadalmi tőke termelő funkciót betölteni (Pusztai 2004, 2009; Orbán-Szántó 2005) a fizetett munkában "aktív fiatalok" körében.