Személyes történelem: (Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem) - Urbanik, Tímea (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2021)
Krusovszky Dénes kortárs, generációs regényének főszereplője a gyermekkora helyszínére utazik. A szereplő kilép a mindennapi, megszokott életéből, ahhoz, hogy jobban megértse azt, s az emlékei nyomába ered. A regény kérdéseinek egyike: mennyire vagyunk részei a körülöttünk zajló történéseknek. Van-e valóban olyan esemény, amihez nincs közünk, vagy részesültségünk és érintkezésünk csak a megfelelő figyelem és jelenlét kérdése-e? A regényben olyan kapcsolódási pontok és életlehetőségek merülnek fel, melyek párhuzamban állnak történelmi és aktuálpolitikai eseményekkel és létrehozzák a maguk lokális narratíváit a globális értelmezések mellett.