A szülők kultúraátadó szerepének változásai, és azok hatásai napjainkban - Tőke, Anita (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2021)
A legrégibb és legmeghatározóbb nevelési tényező a család, amelyben a tagok teljes személyiségükkel vesznek részt, biztosítva a gyermekeknek az éréshez és fejlődéshez szükséges feltételeket. Mindeközben magatartási és szerepmintákat, családi és társadalmi értékrendszert közvetít, felkészítve az egyént a társadalmi szerepvállalásra. A XX század utolsó évtizedétől napjainkig rendszerváltás, a globalizáció és az információs társadalom kialakulásának hatására. nagyon megváltozott a gyermekek társadalmi, gazdasági és kulturális helyzete (uniformizáció, új kulturális profilok stb.). Ezekkel a dinamikusan változó a kihívásokkal kell megbirkózniuk a szülőknek, miközben az ő életükön, és gondolkodásukon is folyamatosan nyomot hagy a digitális világ