A rendészeti nyelv: átmenet vagy helyben járás? - Tóth, Judit (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2021)
Az írás célja a hazai rendészeti nyelv főbb sajátosságának bemutatása, kiegészítve a külföldiek rendésztére és a határőrizetre vonatkozó példákkal. Ez a szaknyelv is többrétegű, amelyet a közigazgatás, a militáns védelmi és a szakrendészeti nyelv egyaránt alakított. A lexikai, terminológiai vonásokat, a jellegzetes szókapcsolatokat (funkcióigés szerkezetek, szenvedő szerkezet), alanytalan mondatok előfordulását, a mondatszerkezetek, stílusjegyek, a központozás vizsgálatát 24 jogszabálynál (törvények, rendeletek, utasítások, parancsok) és törvényi indoklásnál végezte el a szerző. A rendőrök verbális kommunikációját két forrás alapján lehetett vizsgálni. Az elmúlt száz év közhatalmi és politikai változásai felemásan jelentek meg a rendészeti nyelvben, de a demokratikus és társadalmi szolgáltató szemlélet lassan tör itt utat.