Beatles-feldolgozások az államszocialista Magyarországon - Ignácz, Ádám (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2021)
Ebben a tanulmányban a Beatles együttes dalainak 1960-as és 1980-as évek között készült magyarországi feldolgozásait elemzem. Mindezt egy olyan populáriszene-történet kidolgozásának reményében teszem, amely nem műfajok és generációk egymásutánjára épül – ahogy azt általában a rockzene trendformáló hatását kihangsúlyozó munkák teszik –, hanem éppenséggel a párhuzamos hagyományokra, a különböző generációk együttélésére, illetve az egyes műfajokon és stílusokon belül megfigyelhető különbségekre koncentrál. A Bealtes-feldolgozások azt segíthetnek megmutatni, hogy miként találkoztak egymással a globális zenei trendek és a zenés szórakozás lokális hagyományai az államszocialista Magyarország populáris zenei életében.