A nézőpont teszi? „lokális” és „globális” egy Mora-kötet fogadtatásában - Propszt, Eszter (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2021)
Terézia Mora Különös anyag (Seltsame Materie) című elbeszéléskötetének – melyet az 1999-es Frankfurti Könyvvásáron mutattak be, ahol Magyarország volt a díszvendég, ill. a magyar irodalom a központi téma – igen intenzív volt a kritikai fogadtatása. A német recepció lelkesedett a műért, és lokális témaként (az osztrák-magyar határvidék témájaként) határozta meg annak problematikáját, míg a visszafogottabb magyar recepció globális témaként értelmezte azt. Tanulmányomban azt vizsgálom, szemiotikai-irodalomszociológiai alapokon, hogyan szerveződnek azok az észlelési és gondolkodási sémák, melyek lokálisnak vagy globálisnak mutatják a „különös anyag”-ot.