Lokális kulturális elemek diffúziója a Római Birodalomban: Isis kultuszhelye Savariában - Újvári, Edit (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2021)
A tanulmány a globalizáció és a helyi kultúrák viszonyának egy kultúrtörténeti példáját mutatja be, az egyiptomi vallási jelenségek elterjedését a Római Birodalomban, a pannoniai Savariában. Az európai kultúrának máig meghatározó alapja az ókori római kultúra, amelynek számos kulturális öröksége között az „interpretatio Romana” jelensége a konferenciakötet témája szempontjából kimondottan tanulságos. Ezt a kultúr- és vallástörténeti jelenséget megvizsgálva arra keresem a választ, hogy az ókori Mediterráneum népeit birodalmi egységbe vonó/kényszerítő Róma valláspolitikájának toleráns vonatkozásai hogyan eredményezték a lokális kulturális elemek birodalmi, „globalizált” változatainak létrejöttét, a különböző népcsoportok helyi kulturális hagyományainak elterjedését. Milyen vonásokkal rendelkezett az egyiptomi eredetű kultusz a mai Szombathely területén, a római Savaria Iseumában?