Esszé az individualizmus kudarcáról - Vassné Técsy, Edit (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2024)
Az írás célja annak vizsgálata, milyen markáns nyelvi megformálásai létezhetnek a pusztának, a tanyán élő emberek világának, hogyan állíthatók egymással párhuzamba vagy éppen ellentétbe a kanonizált irodalmi alkotások parasztképe és a személyes önéletírások vallomásai Móricz Zsigmond, Darvas József, Csizmadia Imre, Závada Pál, Szilágyi István írásain keresztül.