Intergenerációs jógyakorlat: kutatás és projekt a Szeged Klebelsberg-telepi generációk összekapcsolására - Királykuti, Anna (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2024)
Szeged Klebelsberg-telep egy olyan sajátos, lokális kulturális örökséggel és közösséggel rendelkezik, amely figyelemreméltó értéket képvisel napjainkban. Gróf Klebelsberg Kuno munkássága jelentősen meghatározta a telep kialakulását, s ezzel jelenlegi életét is. A telepen élő lakosok, nagyrészt a Baby-boomer generáció tagjai, jelenleg is őrzik a kultuszminiszter iránti tiszteletet és hagyományokat. A telepen megfigyelhető egy generációs szakadék, a Baby-boomer és a Z-generáció tagjai között. Az idősebb generáció számára nehézséget jelent a fiatalok bekapcsolása a közösségi életbe, illetve a múlt értékeinek átadása. Egy kutatás során kiderült, hogy szükség lenne segítségre a generációs kapcsolódás kialakítása érdekében. A generációs probléma megoldására kidolgoztam egy olyan projekttervet, csapatvetélkedő ötletét, amellyel fiatalos, játékos formában lehet a középiskolásokkal megismertetni a helyi örökségek fontosságát. A csapatvetélkedő 2023. október 20-án valósult meg, az említett két generáció részvételével. A vetélkedő szervezése és megvalósítása remek tapasztalatszerzést jelentett számomra, továbbá hasznos mintaként szolgálhat a generációs problémák megoldására.