Találkozás a szimbólumokkal – segítő jelenlétük a mindennapokban - Hevesi, Tímea Mária (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
Gondolkodásunkra, döntéseink meghozatalára sok esetben – kiszámíthatatlan módon – hatással van a tudatalattink is. A tudatalattink egy rejtettebb, mélyebb szint, mely a jelenségek összefüggéseit is tartalmazza. A szimbólumok egyrészről többrétegű jelentéstartalmukból adódóan kapcsolódnak a tudatalattihoz, másrészről megjelennek a mindennapjaink valóságában, így a szimbólumok hidat képeznek a tudatalatti és a látható valóság között. Tanulmányunkban olyan szimbólumokat vizsgálunk, melyekkel gyakran találkozunk a mindennapjainkban. Elemezzük azon jelentéstartalmaikat, melyeknek a tudatosításával a szimbólumok „üzeneteit” kognitív szintre hozva, könnyebben értelmezhetővé válhat a jelentésük. Ezáltal a szimbólumok elgondolkodtató, többrétegű jelentéstartalma a mindennapjaink történéseihez kapcsolódva lehetőséget ad arra, hogy ezen történéseket mélyebben, összefüggéseikben is jobban megérthessük.