A kultúraközvetítés speciális módja – a falugondnokok tevékenysége a kistelepüléseken - Kovácsné Biczó , Klaudia (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
Magyarország településeinek közel egyharmada aprófalu, amelyeknek sajátos demográfiai, szociális és kulturális helyzetük van. Ennek megismerése fontos elem ahhoz, hogy az itt élők elvándorlását megállítsuk és segítsük mindennapi életüket, legyen szó akár szociális ellátásról, akár a kultúrához való hozzáférésről és kultúrafogyasztásról, akár oktatásról, vagy az élethosszig tartó tanulás lehetőségéről. Ezen települések életében nagy jelentőséggel bírnak személyközi kapcsolati hálók és a közösségben megjelenő társadalmi tőke. Ennek egyik fontos eleme a falugondnoki szolgálat, amelyet egy 2022 tavaszán lefolytatott kvalitatív és kvantitatív elemeket is tartalmazó kutatás keretében vizsgáltunk. Ennek egyik egysége a kultúraközvetítéssel kapcsolatos tevékenységekkel foglalkozott. Előadásomban, illetve a tanulmány keretein belül ennek a kutatásnak eredményei mentén mutatom be az aprófalvak speciális helyzetét és a falugondnoknak a kultúraközvetítésben betöltött szerepét.