Vezetői kihívások és válaszok a „képernyőkorszakban” – a pandémia tanulságai - Keczer, Gabriella; Tóth, Nikolett (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
Az elmúlt időszak meghatározó válsághelyzete, a Covid-19 pandémia radikális változásokat hozott a legtöbb szervezet életében, a munkavégzés részben vagy egészben home office-ban történt. A tanulmány a pandémiának a vezetői munkára gyakorolt hatásait mutatja be. Elsősorban a munkavégzés és a dolgozókkal való kapcsolattartás online térbe helyeződésével járó kihívásokra és az ezekre adott vezetői válaszokra fókuszálunk. Hét szervezet tizenegy vezetőjével készítettünk interjút, ezeken keresztül mutatjuk be, hogyan élték meg alanyaink azt, hogy hosszú ideig a számítógép képernyőjén keresztül kellett ellátniuk azokat a munkaszervezési, irányítási, motiválási, kommunikációs és kontroll funkciókat, amelyeket korábban fizikai jelenlét és közvetlen kapcsolattartás keretei között oldhattak meg. Kitérünk arra is, hogy a vezetők milyen reakciókat tapasztaltak a dolgozók részéről a kényszerűen és hirtelen érkezett „képernyőkorszakkal” kapcsolatban.