Az IFRS beszámolókról készült könyvvizsgálói jelentések tartalmi sajátosságai - Szekeres, Alexandra; Petroly, Patrícia (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2025)
A kutatás témája a könyvvizsgálói jelentések vizsgálata nemzetközi számviteli környezetben. A kutatás során a könyvvizsgálói jelentések szempontjából került elemzésre öt olyan vállalat könyvvizsgálói jelentése, amelyek az egyedi pénzügyi kimutatásaikat az IFRS-ek előírásainak megfelelően állítják össze. Az elemzés célja elsősorban feltárni az IFRS-ek szerint készült pénzügyi kimutatások, azok könyvvizsgálata, illetve a könyvvizsgálati jelentésekben rejlő IFRS sajátosságokat. Az IFRS-t alkalmazó vállalkozásoknál a könyvvizsgálói jelentések kulcsfontosságú könyvvizsgálati területeit követve készült el az elemzés. Megállapítható, hogy a kiegészítő mellékletek és a könyvvizsgálói jelentések terjedelmüket és információtartalmukat tekintve is részletes tájékoztatást nyújtanak a beszámoló adatait felhasználók számára. Mindemellett fontos megemlíteni az információkat felhasználók szempontjából, hogy az IFRS-t alkalmazó vállalkozásokat illetően a könyvvizsgálói jelentések kiemelt területekről szóló információi megfelelő útmutatást adhatnak a kiegészítő mellékletek tanulmányozásához is.