A fenntartható élelmiszercsomagolásra való áttérés feltételei – vállalati megközelítés - Vuk, Aliz; Bauerné Gáthy, Andrea (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2025)
A hatalmas mennyiségű műanyaghulladék felhalmozódása visszafordíthatatlan károkat okoz a természetben és az emberi egészségben, melynek egyik megoldása lehet a körkörös gazdaság elveinek alkalmazása. Több globális és európai szabályozás is foglalkozik a kérdéskörrel (Fenntartható Fejlődési Célok, Green Deal), melyek célja a körkörös gazdasági modell használata. Azonban a célok gyakorlatban történő megvalósítása élelmiszer-csomagolóanyag kapcsán is nagyon lassan haladnak, s a folyamatra ható döntés a vállalatok kezében van. A vállalati döntéshozók véleményét kiemelten fontos vizsgálni ebben a témakörben az élelmiszeripar kapcsán, mivel ezek a vállalatok vagy maguk végzik a csomagolás gyártását és/vagy ők döntik el, hogy milyen csomagolást használnak fel. A szakirodalom feltár néhány befolyásoló tényezőt, melyek a vállalati döntések esetében felmerülnek (ügyfelek elvárásai, költségek). A tanulmány célja bemutatni, elemezni és megvitatni a hazai gyártókat befolyásoló tényezőket a csomagolóanyagaik kiválasztása során. Különböző hazai élelmiszergyártó és élelmiszer-csomagolóanyag gyártó cég döntéshozóival készítettünk félig strukturált mélyinterjút, melyeket a Berkana-féle kéthurkos modellel elemeztünk ki. Eredményeinkben bemutatásra kerülnek a jelenlegi gyakorlatok és az új rendszer alkalmazásának vagy nem alkalmazásának vélt okai és lehetőségei. Következtetésként a vizsgálat alapján kijelenthető, hogy hiába születnek meg az elméletek, célkitűzések a környezetterhelés csökkentése érdekében, amíg azok nem jelennek meg a mindennapi gyakorlatban, addig nem fogunk előrelépést elérni. Az élelmiszercsomagolás esetében már léteznek megfelelő alternatívák, azonban a döntéshozóknak mégis egyszerűbb és könnyebb a megszokott rendszerben maradni. Átfogó politikai szabályozással indukálható lenne az átalakulás.