Munkafüggőség kutatása a menedzsment területén - Véghné Madarasi, Veronika; Filep, Edit (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
A tanulmányunk célja, hogy áttekintést nyújtson a munkafüggőség kutatásáról a menedzsment területén. A munkafüggőség kutatása többnyire pszichológiai szempontból közelít a jelenséghez, azonban a munkafüggőség állapota nagy hatással van mind a munkavállalóra, mind a szervezetre. A munkafüggőség megjelenése egy szervezetben befolyással bírhat többek között a teljesítményre, a hatékonyságra, az elkötelezettségre, valamint az egyensúly kialakítására és megőrzésére a munkahely és a magánélet között. Minden olyan szervezeti tényező érintett lehet, melyek mögött az ember, mint egy fontos szervezeti erőforrás áll. Így fontosnak tartottuk áttekinteni a munkafüggőséggel kapcsolatos kutatások eredményeit a menedzsment területén, az emberi erőforrás funkciókból származtatott kulcstényezők mentén. A tanulmány a PRISMA eljárást követve mutatja be egy szisztematikus irodalomelemzés keretében, hogy a munkafüggőséget milyen kulcstényezőkkel hozzák összefüggésbe a menedzsment területén. A kutatásunk során közel 250 publikáció került kiválogatásra és áttekintésre, melyek közül a legszorosabban kapcsolódó tizenegy cikk tanulságait összesítjük annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk a munkafüggőséggel kapcsolatos kutatásokhoz a menedzsment területén, és hozzájáruljunk a jövőbeni kutatási irányok feltérképezéséhez. Eredményeink szerint a legtöbbet kutatott terület a munkahelyi egészség és az elkötelezettség kérdésköre, viszont nem bővelkedünk olyan tanulmányok számában, amelyek a generációs folyamatok és a fluktuáció jelenségének összefüggéseit mutatnák be a munkafüggőséggel kapcsolatosan.