Az energiaválság optimális részvénybefektetői döntésekre gyakorolt hatása - Csontos, György; Gergő, Tömöri (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
A 2020-as években lezajló válsághelyzetek különösképpen erős hatást gyakoroltak az eurózónán kívül eső, így pénzügyileg sérülékenyebb és a kiéleződött geopolitikai konfliktusoknak kitettebb közép-európai országokra, illetve azon belül is, a válságra sajátos kormányzati válaszreakciókat adó Magyarországra. Kutatási célunk volt a zöldítési politika, a Covid utáni újranyitás és az orosz energiahordozók importját érintő, európai uniós szankciós politika együttes következményeképpen kialakuló energiakrízis hatásának vizsgálata a magyarországi részvénypiacra fókuszálva, melyet a blue chipek, illetve az energetikai üzletágban érdekelt ALTEO Nyrt. részvényeinek elemzésén és az azokból kialakított portfóliók optimalizálásán keresztül végeztünk el. Ennek keretében kívántuk meghatározni, hogy egy, az előbbi 5 részvényből összeállított portfólió variancia és Gini-index alapon optimalizált struktúrájára milyen hatást gyakoroltak a 2020-2023 közötti időszak turbulens válságjelenségei, kiemelten az energiaárak inflációjára. Mivel mindkét metódus bár eltérő mértékben, de az energiaválság hatására ugyanazon, energetikában érdekelt társaság részvényeinek portfólióban betöltött súlyát növelte meg szignifikánsan, így kijelenthető, hogy a diverzifikált portfólió összetételének változása visszatükrözte a makrogazdasági körülmények részvénypiacra gyakorolt hatásait.