Energiapiaci trendek a közelmúltbeli események tükrében – Fókuszban a villamos energia - Herczeg, Balázs; Pintér, Éva (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
Az Európai Unió (EU) az energiaátmenet felé irányuló törekvését ambiciózus kezdeményezésekkel kívánja elősegíteni, amelyek célja a megújuló energiaforrásokra való fokozott támaszkodás növelése, a klímaváltozás kezelése és a tiszta energia előállításának támogatása. Ugyanakkor, a megújuló energiaforrások, például a szél- és napenergia integrálása az energiamixbe átalakítja a piaci dinamikákat. E tanulmány célja az elmúlt évtized nagykereskedelmi villamosenergia-árak alakulásának és a megújuló energiák trendjeinek bemutatása, a nagykereskedelmi villamosenergia-piac áttekintése és a villamosenergia-árakat befolyásoló kulcsfontosságú tényezők beazonosítása. Az EU villamosenergia-piacain ún. merit order mechanizmus működik, ahol az erőművek által termelt források igénybevétele a határköltségek növekvő sorrendje alapján történik. Ezt a mechanizmust jelentősen befolyásolja az alacsony határköltségű megújuló energia növekvő aránya, ami potenciálisan csökkentheti a nagykereskedelmi villamosenergia-árakat. Azonban a megújuló energiaforrások, melyeknek termelési hatékonysága nagyban függ az időjárási körülményektől volatilitást is eredményeznek, ami rugalmasan kezelhető tartalék kapacitás kiépítését teszi szükségessé. Ezt gyakran gáztüzelésű erőművek szolgáltatják, amely viszont befolyásolja a gázkeresletet és -árat is. A 2020-as évek eleje, amelyet világjárvány és háború jellemzett, szemlélteti az ilyen jellegű válságoknak az energiapiacokra gyakorolt mélyreható hatásait, kiemelve a globális energiarendszerek egymástól való függőségét és az EU gázimporttal kapcsolatos sebezhetőségét, az áringadozások pedig mind a piaci stabilitásra, mind a fogyasztói megfizethetőségre nézve kihívásokat generálnak. Ilyen válságokkal teli időkben az energiatrilemma problémaköre – azaz a fenntarthatóság, a megfizethetőség és az ellátásbiztonság közötti egyensúly megteremtése – egyre nehezebben megoldhatóvá válik. Annak ellenére, hogy ez az energiaátmenet egy összetett folyamat, elengedhetetlen a bolygónk és a jövő generációk jólétének megőrzése érdekében.