A magyar megyei jogú városok helyi hozzáadottérték kalkulációja – Mikro és makro szintű gazdaságelemzési gyakorlatok Magyarországon - Tarnóczi, Tamás Bence; Bauerné Gáthy, Andrea (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
A gazdaságot befolyásoló hatások – a Pandémia, a folyó Orosz-Ukrán konfliktus, a növekvő energia árak és a magas infláció – az utóbbi időszakban jelentősen és kiszámíthatatlanul gyorsan változnak. Emiatt is elengedhetetlenül fontos felmérni mik azok a sajátosságok, amik megfigyelhetők Magyarország gazdasági motorjaiban, azaz a nagyvárosokban. Először bemutatjuk az alulról és felülről építkező GDP becslési módszerek korlátait, pontosságát és gyakorlati megvalósíthatóságát. Az elemzés során a felülről építkező GDP számítást választottuk, ahol a vármegyei GDP adatokat és a helyi iparűzési adó értékeit használjuk fel. Így megkapva a vizsgált 24 város helyi GDP értékét, és ezeket összehasonlítjuk a vármegyei és országos GDP tendenciákkal. Megállapítható, hogy ezek a városok meghatározó gazdasági súllyal rendelkeznek, hiszen több mint 63%-át adják a magyar bruttó hazai terméknek. A GDP változást vizsgálva nem minden nagyváros mutat magasabb növekedési ütemet, mint amit az ország átlagosan 2010 és 2020 között elért. A nagyvárosok közel fele meghaladta az országos 75%-os növekedést, akár 120%-os bővülést is produkálva, míg a többi település alatta maradt ennek az ütemnek. Ezen információk hasznosak lehetnek a városok számára, hiszen a célzott gazdaságfejlesztés irányvonalait alapozhatják meg a jövőre tekintve.