Szabadság vagy inkább kalitka? - Nagy, Valéria; Jánvári, Tibor (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
Az utóbbi években szinte nélkülözhetetlen az ún. IKT (InfoKommunikációs Technológia) és a hozzá kapcsolódó informatikai (mobil) eszközök használata a mindennapjainkban, legyen szó akár tanulásról, akár munkavégzésről vagy éppen magánéleti/szabadidős tevékenységről. Az adattárolásra is alkalmas saját informatikai (mobil) eszközök – a továbbiakban „csak” eszközök – munkavégzési célú használatát sok esetben nem lehet megkerülni, sőt a munkáltatók talán magától értetődőnek tekintik, hogy a munkavállalóik a saját infrastruktúrájukat ellenszolgáltatás nélkül használják a munkájuk elvégzéséhez. E közlemény témája tehát közvetetten a munkavégzés keretfeltételeihez, szabályaihoz (is) kapcsolódik az általános adatvédelem okán. A téma rövid kifejtése előtt előre kell bocsátani, hogy a közlemény címében is sejtetett kockázat kapcsán megfogalmazódott gondolatfolyamnak természetszerűleg nem az a célja, hogy a szakmailag releváns lényeget teljes körűen feltárja és az esetleges problémákat megoldja, illetve a konfliktusokat feloldja, hanem sokkal inkább a témakör kontextuális értelmezésének tovább gondolására ad alkalmat. Nevezetesen, hogy milyen lehetőségekre és konfliktusokra adhatnak alkalmat az adattárolásra is alkalmas informatikai (mobil) eszközök használatának egyes aspektusai?